WIA-uitkering
Indien u twee jaar ziekengeld bij uw werkgever heeft ontvangen dan wel twee jaar een ziektewetuitkering heeft ontvangen, vindt er een WIA-beoordeling plaats.
Om voor een WIA-uitkering in aanmerking te komen, moet er sprake zijn van loonverlies. Dit betekent dat u door ziekte of handicap minder kunt verdienen, dan uw laatst verdiende loon, voordat u ziek werd.
Het percentage van arbeidsongeschiktheid zegt dus niets over de mate van arbeidsongeschiktheid, maar zegt iets over het inkomensverlies tussen het loon voor ziekte en het loon dat u nog kunt verdienen met uw beperkingen.
Of er sprake is van arbeidsongeschiktheid wordt vastgesteld aan de hand van een formule. De formule die hierbij wordt gehanteerd luidt: (maatmanloon – resterende verdiencapaciteit) / maatmanloon × 100% is het WIA percentage.
Het maatmanloon is (in de meeste gevallen) het loon dat u verdiende voordat u arbeidsongeschikt werd. De resterende verdiencapaciteit is het loon dat u nog kunt verdienen met uw beperkingen.
Indien het loonverlies lager is dan 35%, heeft u geen recht op een WIA uitkering. Bij een loonverlies 35% tot 80%, ontvangt u een WGA-uitkering, waarbij u dus nog in staat wordt geacht gedeeltelijk te kunnen werken. Bij een loonverlies van 80% – 100% , maar met een redelijke kans op herstel, valt u ook onder de WGA. Bij een loonverlies van 80%-100% met weinig of geen kans op herstel, vaak binnen een periode van vijf jaar, valt u onder de IVA oftewel een duurzame en volledige arbeidsgeschiktheidsuitkering.
Onderzoek UWV
Een verzekeringsarts van het UWV onderzoekt aan de hand van uw medisch dossier en een afspraak met u wat uw lichamelijke en psychische klachten zijn en welke beperkingen deze met zich mee brengen. De beperkingen worden opgenomen in een functionele mogelijkhedenlijst oftewel de FML. Ook geeft een verzekeringsarts aan of deze beperkingen tijdelijk of blijvend zullen zijn.
De arbeidsdeskundige gebruikt de FML om te bepalen welke functies u met deze beperkingen nog zou kunnen verrichten en welk inkomen u daarmee nog kunt verdienen. Dit gebeurt aan de hand van Claimbeoordelings- en Borgingssysteem (CBBS). Dit is een database waarin 7000 voorbeelden van functies zijn opgenomen. Er dienen minimaal drie functies met drie arbeidsplaatsen beschikbaar te zijn in de database. Het middelste inkomen van deze drie functies wordt aangemerkt als uw resterende verdiencapaciteit.
Afhankelijk van uw werkverleden ontvangt u minimaal drie maanden en maximaal twee jaar een WGA-uitkering. Een WGA-uitkering bedraagt de eerste twee maanden 75% van uw dagloon oftewel uw laatstverdiende loon en vervolgens 70% van uw dagloon. Bij WGA-uitkering kan er tussentijds een herbeoordeling plaatsvinden.
Een IVA-uitkering is voor onbepaalde tijd en daarbij vindt geen tussentijds herbeoordeling plaats. Een IVA-uitkering bedraagt 75% van uw dagloon oftewel uw laatstverdiende loon.
Indien het UWV een besluit afgeeft, waarin uw WIA-aanvraag wordt afgewezen of de mate van arbeidsongeschiktheid niet juist is vastgesteld, kunt u daartegen binnen zes weken na dagtekening van het besluit van het UWV bezwaar maken. Het is verstandig om u daarbij te laten bijstaan door een deskundige partij zoals BvR Advocatuur, zodat alle mogelijkheden voor bezwaar optimaal worden benut.
Heeft u behoefte aan meer informatie? Maak dan online via het contactformulier een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek met Kim of neem telefonisch contact op via 0412 85 77 75.